Diabetul: Astfel poti cel mai bine sa îți ajuți clienții
Diabetes mellitus – cunoscut și sub numele de diabet zaharat – se referă la o tulburare metabolică care duce la creșterea nivelului zahărului din sânge. Sunt cunoscute două tipuri principale de diabet de tip- 1 și de tip- 2. Tipul- 1 apare, de obicei, în copilărie sau adolescență. Tipul -2 se observă numai la o vârstă mai înaintată. Aproximativ 90% dintre persoanele afectate sunt afectate de această formă de diabet.
Boala cu diabet de Tip- 2 începe de obicei insidios și este asociată cu o sensibilitate redusă a celulelor corpului pentru insulină. Prin urmare, i se mai spune și așa-numita rezistență la insulină. Mai ales cu persoanele care au nevoie de îngrijire, această boală aduce cu ea unele provocări. Cu toate acestea, tu poți îmbunătăți calitatea vieții clienților tăi, luând unele dintre următoarele măsuri.
Glicemia:păstrarea nivelului sănătos
Un element important în îngrijirea unui diabetic cu diabet zaharat este menținerea nivelurilor de zahăr din sânge la un nivel normal. Orientarea oficială este cuprinsă între 3,3 și 7,8 mmol / l. În unele cazuri, pacienții primesc comprimate pentru aceasta, în timp ce alții primesc insulină sub formă de injecție. Te rugăm să reții: În calitate de îngrijitor /oare, poți injecta insulina numai după ce ai fost delegat/ă și instruit/ă de către un medic sau o asistentă medicală!
De regulă, insulina este injectată subcutanat, adică în țesutul gras subcutanat. Este important să se efectueze injecția în același timp al zilei ori de câte ori este posibil și să se modifice sistematic locul de puncție. Poți evita întărirea și învinețirea dacă faci următoarea injecție la distanță de două degete late de la la ultimul loc de injectare. În principiu, insulinele cu acțiune rapidă sunt injectate în abdomen,insulinele care acționează pe termen lung sunt injectate în coapse.
Hipoglicemia: recunoaște simptomele în timp util
Dacă nivelul glicemiei este mai mare de 7,8 mmol / l, aceasta se numește hiperglicemie. În cazul diabetului, acest lucru se datorează în permanență bolii, de aceea oamenii sunt tratați cu preparate de scădere a glicemiei sau cu insulină. Cu toate acestea, în special la acest grup de oameni, se poate ajunge, de asemenea, la scăderea glicemiei-Hipoglicemie. Într-un astfel de caz, nivelul zahărului din sânge scade sub limita de 3,3 mmol / l.
Cauzele posibile ale hipoglicemiei sunt exercitarea intensă, consumul prea mic de alimente sau amânarea unei mese sau consumul excesiv de alcool. Cantitatea de insulină injectată este apoi prea mare în raport cu valoarea reală a zahărului din sânge. Deoarece zahărul din sânge scăzut poate duce la inconștiență, este important să recunoaștem simptomele tipice ale acestui lucru. Acestea includ:
- Neliniște, nervozitate și sentimente de anxietate
- Tremurături, slăbiciune, transpirație
- Pofte
- Amețeli până la tulburări vizuale
- Confuzie, anomalii comportamentale.
Îți poți ajuta clientul într-o astfel de situație, oferindu-i 3-4 pătrățele de glucoză sau o limonadă dulce. În majoritatea cazurilor, nivelul zahărului din sânge crește foarte repede până la un nivel normal. Cu toate acestea, în cazul în care clientul tău prezintă niveluri severe de conștiență, inclusiv pierderea conștienței, trebuie să apelezi imediat 112 și să soliciți ajutor medical.
Regim alimentar: savurează cu regularitate
Dieta are o influență decisivă asupra nivelului de zahăr din sânge al clienților tăi. Pentru a evita riscul de hipoglicemie, trebuie să le oferi întotdeauna mese regulate, de preferință întotdeauna în același timp. Acordă atenție, de asemenea, ceea ce mănâncă clientul și dacă masa este luată complet. Acest lucru asigură că cantitatea de insulină se potrivește cu masa.
Important în acest context este calculul așa-numitelor unități de pâine (BE). Această măsură indică conținutul de carbohidrați al unor alimente deoarece carbohidrații ridică nivelul de zahăr din sânge. Ai nevoie de aceste informații pentru a calcula doza de insulină. 1 BE este egal cu 12 g de carbohidrați. Pentru a calcula alimentele care conțin carbohidrați BE, le cântăreșți și verifică-le într-o diagramă de schimb de carbohidrați sau verifică conținutul de carbohidrați de pe ambalaj.
Cantitatea de insulină necesară pentru un BE variază individual. Se numește „factorul BE”. Un exemplu: dacă clientul mânîncă 4 BE și are un factor BE de 0,5, atunci are nevoie de două unități de insulină. La un factor BE de 2,0, este de 8 unități de insulină. Înainte de injectare, trebuie măsurată glicemia. Dacă valoarea este în intervalul normal, se injectează exact cantitatea necesară pentru a acoperi BE. Dacă valoarea este mai mare, trebuie injectate unități suplimentare de insulină.
O dietă diabetică este rareori necesară la vârstnici. În special la acest grup de oameni, calitatea vieții ar trebui să fie în prim plan. Prin urmare, fă dieta clienților tăi sa fie sănătoasă și variată, dar ia în considerare și obiceiurile alimentare individuale ale acestora. În loc să interzici o felie de tortă într-o dupa-amiază de duminică, planifică doar insulina.
Îngrijire corporală: verifică pielea și picioarele
Cu pacienții afectați de diabet, trebuie să fii foarte atenț/ă atunci când vine vorba de igiena personală. Nu permite spălarea îndelungată a clientului,pentru a păstra pelicula protectoare a pielii. Acordă o atenție deosebită petelor uscate, fisurilor de piele și rănilor mici de pe corpul clientului. Deoarece în diabet, pielea este deosebit de susceptibilă la infecții și este tipic bolii ca petele de pe corp să se vindece foarte greu.
Din cauza bolii apar tulburări circulatorii. În combinație cu leziunile nervoase legate de diabet, acest lucru pune în pericol în special picioarele clienților tăi. Deoarece în această zona a corpului nu se simte durerea,vânătăile sau leziuni minore devin rapid răni grave. Prin urmare, este important să verifici bine picioarele clientului din toate părțile în fiecare zi și să dezinfectezi chiar și cele mai mici răni deschise.
Îți poți deosebit de bine sprijini clienții cu băi regulate de picioare. Cel mai bine este să folosești apă călduță și săpun ph-neutru, astfel încât pielea să nu piardă prea multă umiditate. Asigură-te că nu se scăldă prea mult și că iși usucă picioarele bine, în special între degetele de la picioare. Aplicare cremei pe picioare este benefică,deoarece păstrează apoi pielea sensibilă suplă. Produsele de îngrijire care conțin uree sunt cele mai bune în acest caz.
Portul: Încălțăminte și ciorapi pe măsură
În plus, față de îngrijirea picioarelor, neapărat ar trebui să ai grijă și de îmbrăcămintea clientului . Asigură-te întotdeauna că șosetele și încălțămintea clientului se potrivesc bine și nu se ridică și nu provoacă răni de presiune. Deoarece senzația din picioare este deranjată, cliențul tău poat să nu observe când o pietricică este în pantof sau când branțul a alunecat. De aceea ar trebui să verifici și acest lucru zilnic.
Asigură-te că șosetele și ciorapii se schimbă zilnic. Avantajos este să fie dintr-un material care permite respirația, astfel încât să nu se ajungă la transpirații inutile la picioare. Un mediu umed și cald între degetele de la picioare favorizează formarea de frecare și asigură fundamentul ideal pentru o infecție fungică. Încearcă să eviti ambele, în beneficiul clienților tăi.
Diabetul zaharat și Demența
Pacienții cu diabet zaharat, cu demență, sunt o provocare deosebită în îngrijirea pacienților. Atât riscul aportului alimentar necontrolat, cât și dorința puternică de a se deplasa sunt factori care pot afecta metabolismul și declanșează hipoglicemia sau hiperglicemia. În plus, atitudinea de refuz care apare frecvent în demență complică terapia medicamentoasă. Într-un astfel de caz, rutinele fixe cu care clienții tăi au devenit deja obișnuiți îți pot ajuta. De exemplu, încorporează spălatul și verificarea picioarelor în obiceiuri tale deja existente de îngrijire a corpului și le vei efectua întotdeauna în conformitate cu același model.
Încearcă să integrați bățul picioarelor și controlul piciorului în ritualurile existente ale corpului și urmează mereu același model.
Află mai mult despre aceste tematici în aplicația noastră #ManacareApp. Descarcă aplicația aici !