Boli infecțioase și măsurile adecvate de prevenire

Datorită situației actuale dorim să vă informăm în privința bolilor infecțioase și măsurile adecvate de prevenirea a acestora. La sfârșitul anului 2019 au apărut pentru prima dată boli cauzate de noul virus Corona.

Pentru a te proteja pe tine și cei din jurul tău în potriva infecției, este bine să înțelegi cum sunt transmiși anumiți agenți patogeni și cum aceștia pot ajunge în organismele noastre.

Transmiterea prin picături

Igiena mâinilor coronaÎn cazul unei infecții prin picături, este vorba de microbii care se află în zona faringelui sau în tractul respirator. Acești microbi se răspândesc cu ajutorul picăturilor foarte mici care se formează în cazul unui strănut, al unei tuse sau în cazul precipitațiilor care apar în momentul vorbitului. Aceste picături conțin microbi de mărimi microscopice, care prin urmare sunt răspândiți în mediul înconjurător și pot fi astfel inhalați de alte persoane. Acești agenți patogeni pot de asemenea să ajungă în organism direct prin intermediul membranelor mucoase sau ale căilor respiratorii superioare, de exemplu prin intermediul unui sărut.

În cele mai multe cazuri, virușii sunt transmiși pe această cale. Deoarece, prin intermediul picăturilor, infecțiile gripale, prin urmare gripa, sunt transmise de la om la om. Virola sau Rujeola sunt boli care se transmit prin intermediul aerului. Te poți proteja în potriva acestora cu ajutorul unui vaccin.

Infecțiile bacteriene precum, scarlatina sau boala meningococică, care provoacă inflamarea pielii creierului, sunt transmise prin intermediul infecției cu picături.

Transmiterea prin contact direct

În timpul infectării prin contact agenții patogeni ajung în organism print intermediul contactului direct. Aceste contacte includ atât salutul prin strângerea de mână, cât și prinderea unui mâner de ușă , mai ales în mijloacele de transport în comun, susținerea unei bari/deschiderea ușii cu ajutorul unui buton sau al unui mâner.

Spălarea mâinilor temeinică și în mod regulat este o protecție eficientă și simplă, prin puteți preveni o infecție de contact!

Contaminarea prin alimente

Igiena mâinilor coronaUnii agenți patogeni, inclusiv bacteriile și viruși, pot adera la alimente. Bacterii precum salmonella, în special, se pot multiplica rapid în alimente precum ouă crude, cârnați cruzi sau carne negătită. Uneori alimentele contaminate nu pot fi depistate fiind infestate cu agenți patogeni: germenii nu pot fi gustați sau mirosiți

În primul rând, diareea este transmisă din cauza alimentelor contaminate. Printre cele mai importante bacterii, pe lângă Salmonella, care cauzează infecții alimentare se numără E.coli, Campylobacter sau Listeria. Cu toate acestea, virușii precum virusul Noro sau Rotavirus sau paraziții, cum ar fi agentul patogen al toxoplasmozei, pot ajunge la oameni și prin alimente contaminate.

Infecții transmise pe calea apei

Pe de o parte, agenții patogeni pot intra în corpul uman odată cu consumul apei potabile. Acești agenți patogeni pot fi transmiși și în cazul spălatului în ape poluate sau al consumul de apă din fântâni sau robinete netratate și contaminate. În piscini există, de asemenea, un risc de infecție cu germeni patogeni. Aceștia apar sub formă de pulvere fină mai ales în topoganele și cascadele de apă, care prin urmare, pot fi asfel inhalați. În general, stopitorile de apă reprezintă un loc posibil de transmitere a anumitor germeni. Aceste stropitori includ dușurile și spălăriile auto.

În plus față de Salmonella, există și alte bacterii care provoacă diareea. Printre acestea se enumeră: Campylobacter sau EHEC care pot intra în apă prin fecale. Legea privind protecția Infecțioasă și Ordonanța Privind Apa Potabilă asigură controlarea strictă privind tratarea apei și calitatea acesteia. De asemenea unii germeni patogeni precum, legionella sau pseudomonații pot exista ocazional și în instalațiile domestice sau în bazine de înot. Acești germeni provoacă simptome asemănătoare gripei, inclusiv pneumonie severă. Astfel, picăturile de apă care conțin agenți patogeni sunt dispersate și inhalate. Temperaturile de peste 55° Celsius din sistemele de apă caldă, pe de altă parte, împiedică dezvoltarea acestor germeni.

Cum vă puteți proteja de infecție?
Precum și în cazul unei gripe sau al altor boli respiratorii, respectarea măsurilor de siguranță cum ar fi strănutatul și tușitul într-un șervețel, igiena și spălatul mâinilor și păstrarea distanței de 1-2 metrii față de persoanele afectate . Aceste măsuri oferă protecție și în potriva transmiterii noului coronavirus.

Tuse și strănut

Igiena mâinilor coronaReguli simple de igienă în cazul tusei și a strănutului, te protejează pe tine și pe cei din jur împotriva infecțiilor
În caz de tuse sau de strănut, saliva sau secreția nazale nu trebuie răspândite în mediul înconjurător. Ținând mâna în fața gurii în timp ce tusești sau strănuți este adesea considerat politicos. Din punct de vedere sanitar, însă, aceasta nu este o măsură rezonabilă: Agenții patogeni ajung la mâini și pot fi apoi transmși către alții prin intermediul obiectelor comune sau prin stânsul de mână.
Pentru a evita raspandirea agentilor patogeni si pentru a-i proteja pe ceilalti de infectie, pacientii trebuie sa urmeze regulile asa-numitei eticheta de tuse, care se aplica si straniilor:

  • Când tusești sau strănuți, păstrează cel puțin un metru distanță de ceilalți și întoarce-te.
  • Utilizează un șervețel o singură dată și apoi aruncă-l într-un coș de gunoi cu capac. Dacă se folosește o batistă din pânză, aceasta trebuie spălată la 60°C.
  • Reține: spalate-ti bine mainile dupa ce iti curatati nasul, strănuți sau tușești!
  • Daca batista nu este la indemana, ar trebui sa-ti ți cotul in fata gurii si a nasului in timp ce tusesti, stranuți. De asemenea indepartează-te de alti oameni în momentul unui stranut.

O bună igienă a mâinilor

Igiena mâinilor coronaMâinile sunt cele mai des întâlnite purtătoare de agenți patogeni. Spălatul mâinilor te protejează!

Mâinile fac adesea contact cu germenii și îi pot transfera la orice se atinge ulterior, fie că este vorba de curățatul nasul, folosirea toaletei, mângâiatul unui animal sau prepararea unei carni crude. La strânsul mâinilor sau la utilizarea obiectelor obișnuite, agenții patogeni pot trece cu ușurință de la mână la mână

Dacă vă atingeți fața cu mâinile, agenții patogeni pot intra în gura, nas sau ochi și pot provoca infecții.

Spălarea mâinilor întrerupe această cale de infecție. Dacă sunteți pe drum și nu există nici o modalitate de spălare, ar trebui cel puțin să evitați să vă atingeți gura, ochii sau nasul cu mâinile sau să mâncați cu mâna.

Spălați mâinile în mod regulat:
Întotdeauna după ce…

  • veniți acasă
  • vizitați toaleta
  • schimbați scutecele sau dacă ați ajutat copilul cu curățarea după toaletă
  • v-ați curățat nasul, a-ți tușit sau stranutat
  • a-ți avut contact cu deșeurile
  • a-ți avut contact cu animalele, cu hrana pentru animale sau cu deșeurile animale

Întotdeauna înainte…

  • meselor
  • folosirea medicamentelor sau a produselor cosmetice

Întotdeauna înainte și după…

  • prepararea alimentelor și, mai des, între acestea, în special dacă ați prelucrat carne crudă
  • contactul cu pacienții
  • tratamentul rănilor

Spălarea mâinilor temeinică este posibilă în 5 etape:

Igiena mâinilor corona1. Țineți-vă mâinile sub apa de la robinet mai întâi, astfel încât să puteți alege temperatura optimală.
2. Aplică săpunul apoi spală mâinile temeinic– atât palma mâinii, spatele mâinii, vârfurile degetelor, spațiile dintre degete și degetul mare. Gândiți-vă și la unghii.
3. Frecați ușor săpunul în toate locurile. Spălatul mâinilor durează între 20-30 de secunde.
4. Clătiți mâinile sub apă curgătoare. Utilizați un prosop de unică folosință sau cotul în toaletele publice pentru a închide robinetul.
5. Apoi uscați-vă mâinile cu grijă, chiar și în spațiile dintre degete. În toaletele publice, prosoapele de unică folosință sunt cele mai potrivite pentru acest scop.

Vizionează de asemenea, videoclipul nostru “Igiena mâinilor” în aplicația #Manaceapp.

Distanța față de cei bolnavi

Persoanele cu boli infecțioase ar trebui, pe cât posibil, să se țină departe de celelalte, pentru a evita transmiterea directă a agenților patogeni. În special, persoanele cu boli acute ar trebui să rămână departe de persoanele deosebit de vulnerabile, cum ar fi femeile însărcinate, copiii, persoanele în vârstă sau cele imunocompromise.

  • mulți agenți patogeni sunt transmiși direct de la om la om prin salivă, de exemplu. Evitați contactul cu corpul apropiat, cum ar fi sărutările și îmbrățișarea în caz de boală.
  • După contactul cu pacienții, spălați-vă bine mâinile. În special, trebuie evitată utilizarea mâinilor nespălate pentru a atinge ochii, nasul sau gura, deoarece acestea sunt adesea porturile de intrare pentru agenții patogeni.
  • Să evitați de asemenea strânsul mâinilor în caz de boală. Explicați persoanelor din jur că sunteți bolnavi pentru ca infecția să poată fi evitată.
  • În cazul unor infecții foarte contagioase, cum ar fi rujeola, variola sau infecțiile gastrointestinale, ar trebui să informați biroul doctorului prin telefon înainte de a vizita medicul pentru a lua măsurile de precauție corespunzătoare.

Reține și mai departe

  • Rămâneți acasă pentru a va recupera, astfel puteți opri răspândirea bolii.
  • În cazul în care situația locativă permite acest lucru, pacienții cu infecții gastrointestinale infecțioase trebuie să utilizeze o toaletă separată.
  • În plus, în funcție de boală, poate fi util să stați și să dormiți în încăperi separate pentru a reduce riscul de germinare prin infectarea aeriană cu picături sau prin infectarea prin contact cu obiecte comune. În acest scop, este recomandat să aerisiți regulat. Deschideți geamurile de mai multe ori pe zi timp de câteva minute, pentru a asigura o bună funcționare a aerului.
  • Ustensile personale, cum ar fi prosoape, cosmetice, instrumente de cosmetică, lamele de ras sau lavetele de spălat, precum și tacâmurile sau vesela nu ar trebui să fie înpărțite cu alții.
  • Se recomandă mănuși de protecție dacă intrați în contact cu pacienții cu excreții corporale care conțin agenți patogeni în timpul tratamentului, de exemplu dacă curățați voma sau reziduurile de fecale. Utilizați mănuși de unică folosință și aruncați-le după aceea.

Cu toate acestea, mănușile nu oferă protecție de 100%, așa că trebuie să vă spălați întotdeauna mâinile și, dacă este necesar, să le desinfectați.
De asemenea, poate fi util ca persoanele cu sisteme de apărare slăbite să poarte mănuși de protecție în timpul curățeniei, contactul cu carnea crudă în bucătărie sau la grădinărit.