Profilaxie pneumatică

Pneumonia (pneumonie) se produce atunci când plămânii nu primesc suficient oxigen și sunt colonizați cu patogeni precum bacterii, ciuperci sau virusuri.Dacă această boală nu este detectată și tratată la timp, aceasta poate duce la moarte. Majoritatea agentilor patogeni ai pneumoniei sunt sensibili la oxigen.

Respiratia are grija de corpul noastru

pneumonieprophylaxeRespirația sănătoasă este inconștientă, relaxată și fără probleme și prin urmare, aceasta este responsabilă pentru aprovizionarea cu oxigen a organismului noastru și totodată de a elimina dioxidul de carbon produs. Cu ajutorul respiratiei, sistemul nostru cardiovascular formeaza o unitate functionala pentru alimentarea cu oxigen – respirăm mai repede, de exemplu, atunci când inima bate mai repede.

Pneumonia este foarte periculoasă pentru clienții cu următoarele caracteristici: clienții imobilizați la pat, clienții cu un sistem imunitar scăzut, pacienti cu boli cardiovasculare, pacienti cu răceli, care respiră si tusesc rău, fumătorii, clienții cu afecțiuni preexistente, cum ar fi bronșită, astm, durere bronhică și exhalatorie; în special în cazul unor dificultăți în înghițirea și aspirarea reziduurilor alimentare sau a lichidelor.

 

Ce ne spune respiratia

Recunoașterea unei pneumoni:
Febra cu tahicardie, frisoane, durere la inhalare și expirație, o spută crescută (purulentă sau sângeroasă). În cazul producerii unei pneumoni, medicul trebuie informat!

Observă frecvența respirației clientului tău. 12-20 respirații pe minut sunt în intervalul normal. Anomaliile din respirația clientului tău pot furniza indicii importante!

Sunete la respirație:Atenție la sunete de respirație cum ar fi huruitul, zornăieli, fluiere,inflamare, formare sporită a mucusului sau chiar deplasarea căilor respiratorii, pot fi indicii importante.
Ritm respirator:Ritmul respirator joacă, de asemenea, un rol important, deoarece acesta se modificat la durere

Miros respiratoriu:Mirosul respiratiei poate depinde de ingrijirea orala, dar poate fi de asemenea un indiciu a acestei boli

Tuse:Tusea este considerată un mecanism de apărare; este un instrument de protecție pentru corpuri străine și ajută secrețiile să iasă spre exterior.

Profilaxia pneumoniei: sarcini importante

În acest context, în plus față de observarea respirației, profilaxia pneumatică este una dintre cele mai importante sarcini când vine vorba de îngrijire. Pneumonia poate fi prevenită prin ventilarea adecvată a ambelor aripi pulmonare, de asemenea prin mestecarea și înghițire alimentelor și lichidelor în mod lent și într-o poziție verticală.

Efectuați profilaxia în mod regulat și consecvent. Integrează-o în fluxurile de lucru și activitățile zilnice. Fiecare profilaxie este importantă! Între ele există multe relaţii. Nucleul profilactic este mișcarea. Aceasta merită cea mai mare atenție, pentru că prin mișcare pacientul începe să preia din nou un contact cu mediul înconjurător,să respire conștient, să mănâce, să gândească, etc. În acest scop, vei găsi, de asemenea, un video educativ cu tema „activitate” în aplicația noastră ManacareApp.

REȚINE: prin măsuri profilactice, poți preveni apariția unei boli, să reduci probabilitatea apariției ei și să eviți bolile ulterioare. Angajamentul tau este de a mentine sanatatea clientului tău.

Măsuri importante de prevenire a pneumoniei

pneumonieprophylaxeÎn afară de mișcare, exista si alte posibilitati de a-ți ajuta clientul și de ai oferii sprijin la prevenirea pneumoniei în viața de zi cu zi:

  • Aerisitul – aerul proaspat din camera face mai usoară respiratia de recomandat este un umidificator de aer.
  • Consumul suficient de lichide – pentru a evita uscarea membranelor mucoase și pentru a promova tusea.
  • Mâncatul și băutul într-o poziție verticală – pentru a reduce riscul de aspirație.
  • Consolidarea sistemului imunitar prin intermediul unei diete sănătoase, echilibrate și bogate în vitamine
  • Poziționarea V.A.T.I (descriere mai jos)
  • Aplicația și masarea unui unguient pentru stimularea respirației (5 – 10 minute de masare circulară cu unguent sau cu ulei de masaj)
  • Exercițiile de respirație (inspirația și expirația profundă, citirea cu voce tare sau cântece) stimulează respirația.
  • Îngrijire orală obișnuită – promovează funcțiile fiziologice ale mucoasei orale și poate preveni infecțiile.
  • Folosirea mijloacelor auxiliare (umflarea baloanelor, suflarea lumânărilor)
    • ATENȚIE: Nu trebuie utilizate mijloace auxiliare speciale pentru formarea respiratorie fără o prescripție și monitorizare medicală. Fi atent/ă la folosirea corespunzătoare a aparatului de curățare.
  • Motivarea tusei- este foarte important ca secrețiile să fie eliminate într-un șervețel și nu înghițite.
    • ATENȚIE: Evită scuturatul sau lovitul toracelui. Acest lucru duce la leziuni puternice.  Cliențiilor slăbiți, care nu pot tuși, este posibil ca secreția să alunece până în adâncul plămânilor!
  • Efectuarea medicamentelor sau inhalările trebuie utilizate doar pe baza unei prescripții sau indicații medicale.
  • Mobilizarea și ridicarea părții superioare a corpului în poziție dreaptă/ această metodă îmbunătățește respirația și ajută la eliminarea secrețiilor prin tusă.
    • În plus mâinile pot fi plasate pe o pernă, în așa fel încât trunchiul să fie eliberat de greutatea umerilor.
    • rola de genunchi sau alte articole similare relaxeaza muschii abdominali si faciliteaza astfel resipirația.
    • ATENȚIE: Împiedică-ți clientul de a se aplica până la capătul picioarelor. Astfel partea superioară a corpului va fi comprimată și respirația va fi foarte dificilă.

Poziționarea V-A-T-I

Această poziție ajută la prelungirea toracelui, și prin urmare la o mai bună ventilare a plămânilor clientului tău. Literele din denumirea metodei se referă mai exact la poziționarea unei perne la spate.

Fiecare din aceste poziționări, poate fi folosită de mai multe ori pe zi în timp de 10 până în 20 de minute, desigur dacă acest lucru este adecvat și dorit de către clientul tău.

1. Poziționarea în forma V: Dealungul spateleui clientului este necesară poziționarea a două perne în forma literei V.  Cele două perne trebuie să se întâlnească la baza coloanei, m ai bine spus la noadă, unde acestea trebuie să fie formate precum litera V. Dacă clientul se intinde pe spate, picioarele pernei in fromă de V vor fi plasate sub umerii clientului. Această metodă de poziționare, intensifică ventilația pe partea laterală a toracelui. În zonele laterale ale toracelui se întind plămânilor inferiori. De accea este foarte important să vă gândiți la riscul de decubit. Totodată, călcâiele și zona sacrală sunt compromise.

 

 

Pneumonie-Prophylaxe
Pneumonie-Prophylaxe

2. Poziționarea în forma A: Aceasta este opusul poziționării anterioare. Pernele sunt din nou formate precum litera A: Dacă clientul se intinde, urechile pernei se află in zona noadei, si capetele pernei din nou sub umerii clientului. Acest mod de poziționare ajută la ventilația vârfurilor plămânilor, flancurilor și ale regiunilor superioare ale plămânilor. Acestă poziționare nu ar trebui să fie utilizată pentru clienții care suferă de cașexie, pacienții cu hemiplegie (paralizie semi-laterală), deoarece acestea influențeză spasticitatea umerilor.

 

Pneumonie-Prophylaxe 3. Poziționarea în formă T: În cazul aceste poziționări, pernele trebuie formate în forma literei T. Mai întâi perna va fi poziționată în așa fel încât, la întinderea clintului pe spate, această pernă să se extindă de la un umăr la celălalt. Apoi o altă pernă va fi adăugată, acesta ajungând până în zona noadei. Poziționarea în forma T, favorizează ventilarea zonelor pulmonare superioare, medii sau inferioare și se extinde în tot toracele. Atenție: Există riscul unei escări de decubit în zona sacrală.

 

 

Pneumonie-Prophylaxe T-Lagerung4. Poziționarea în formă I: În acest caz poziționarea este făcută ca și în cazul poziționări în formă T, cu excepția faptului numai că perna transversală să nu fie folosită.