Stimularea bazală ® a fost dezvoltată ca un concept complet în domeniul îngrijirii

Prezentare generală a celor mai importante detalii despre stimularea bazală ®.

Stimularea bazală ® promovează percepția celor cinci simțuri (miros, vedere, auz, degust și simțul tactil), precum și mișcarea și comunicarea atunci când vine vorba despre delimitări corporale. Când vine vorba despre folosirea stimularii bazale ®, persoana cu handicap este în centru atenției, astfel încât acestea să poată duce o viață cât mai liniștită.

În special persoanele care suferă de demență sau persoanele cu afecțiuni emoționale cauzate de paralizie, profită de avantajele acestei metode.
DAR: Cum poate fi abordată situația clientului individual?

Stimulare bazală ® și igiena corporală

Când vine vorba despre îngrijirea corporală, unele mișcări sau atingeri difuze, pot provoca sentimente confuze clientului tău. De aceea este deosebit de important, ca îngrijirea corporală să fie efectuată cu produse obijnuite de îngrijire și totodată în mod regulat. În special în cazul demenței, procedurile ritalizate vă ajută să vă orientați și să vă calmați clientul.

În principiu, ar trebui să vă concentrați asupra zonelor care urmează să fie spălate.

În cazul clienților cu neliniște motorică, este indicată îngrijirea corporală calmantă. De accea este important ca la spălare, periajul să fie constant și în direcția creșterii părului din regiunea respectivă a corpului. În stările de conștiință letargice și obosite ale clientului tău, opusul metodei anterioare este cea indicată – înviorătoare a corpului; aici ghidați laveta de spălare cu o ușoară presiune împotriva direcției de creștere a părului, același lucru este valabil și în cazul uscării cu prosopul.

  • lasă-ți clientul însuși să testeze temperatura apei!
  • uleiurile pentru corp și mănușile de masaj pot fi utilizate pe piele!
  • Folosiți metoda frecării care ajută la stimularea respiratorie (ASE) = pneumonie profilaxie.
  • În timpul poziționării/deplasării, trebuie să efectuezi o atingere inițială, adica, plasandu-ti mana cu o presiune usoara si prelungita asupra unei parti ale corpului, pentru a seta astfel în primul rând un stimul. Astfel clientul este pregătit pentru o situație anume.
  • perii de dinți electrice și aparate de ras uscate promovează percepția prin stimularea pielii cu ajutorul vibrațiilor; astfel, regiunile individuale ale corpului sunt mai vizibile.

consumul de alimente ca model de stimulare bazală ®

Basale Stimulation NahrungAlimentele și băuturile tradiționale readuc amintiri și, astfel, acestea sporesc apetitul. De exemplu, puteți utiliza preparate din rețeta familiei pentru a ajuta clientului bolnav să își reamintească de anumite situații familiare sau de rude.

Un loc obijnuit la masa si vasela familiară oferă clientului o anumită orientare.

 

 

 

Îmbunătățirea înghițirea și mestecarea:

  • concentrează-te la gusturile individuale ale clientului tău acordând atenție gusturi picante/aciditate, etc
  • fi atent/ă asupra temperaturii (cald/rece) alimentelor și băuturilor și
  • Pregătiți bucățile adaptate mestecatului.

Orientarea de zi și noapte

Ritualurile tradiționale, cum ar fi muzica preferată, parfumurile familiare (parfumuri, alimente…), programele de televiziune și ziarele îți ajută clientul să se orienteze la persoană și în mediul înconjurător.

  •  Pictogramele/imaginile sau literele mari pot fi utilizate pentru a inscripția ușilor/camerelor.
  • ochiul stimuleaza imaginea cel mai bine a obiectelor contemporane si mari. Ceasurile de alarmă, calendarele, ceasurile de perete și fotografiile de familie din cameră creează orientare și bunăstare.
  • Decorarea cu hârtie și lemn sau flori are același efect pozitiv asupra bunăstării clientului tău deoarece aceste materiale necesită senzație, miros, vedere și ascultare.

Sport și mișcare

Pentru a promova simțul de echilibru al clientului tău, este nevoie de un exercițiu regulat! Mușchii exersați și articulațiile flexibile sunt o metodă de prevenire a căderilor. În plus, exercițiul regulat evită bolile fizice generale și poate contribui la îmbunătățirea afecțiunilor și dizabilităților existente.

  • basaleStimulation SportMingi (mingi de arici, mingi de tenis etc.), baloane, saci de orez (creeate acasă dintr-o cârpă de spălare, cusute după umplere), pietriș de cireașă etc. Ajută la mișcări tactice tactile/de prindere. La urma urmei stimularea prin intermediul pielii, precum și activitățile musculare la creier sunt date în special în timpul exercițiului fizic
  • Plimbările în afara mediului obișnuit fac minuni. Aerul proaspăt însuflețește corpul, iar surprinderea stimulilor naturali este înviorătoare. O persoană care trăiește în mediul rural se va simți probabil mai confortabil în zonele botanice decât o persoană din oraș.
  • Dacă clientul tău îi place animalele, acestea pot fi foarte terapeutice. S-a demonstrat că atingerea blănurilor animale asigură bunăstare.

 

Concluzie

În general vorbind, oamenii dement sunt deosebit de vulnerabili la stimuli! Prin urmare, trebuie să aveți o grijă deosebită pentru a lua în considerare dorințele individuale.

Daca un client nu se mai poate exprima verbal, trebuie sa aveti in vedere posibilitati suplimentare de ingrijire si ingrijire profesionala. Este important să avem o istorie completă și să colectăm biografia (CV/CV) pentru a obține informațiile necesare pentru cea mai bună îngrijire posibilă! Pentru sondajul biografic, rudele apropiate ar trebui apoi intervievate, deoarece au multe de spus din viața anterioară a clientului.

Indiferent dacă un client are o senzație plăcută sau tulburătoare, aceasta poate fi citită și din expresiile feței, tensiunea corporală și sunetele acestuia. Mai ales în cazul persoanelor demente, imaginea/postura corpului trebuie interpretate corect. Astfel, puteți răspunde mai bine dorințelor clientului. Și puteți face situația cât mai confortabilă posibil pentru acesta. În principiu, conceptul De Stimulare bazală ® poate fi aplicat tuturor posibilităților de setare a stimulilor care susțin în mod pozitiv percepția clientului.