Instituția de Asigurări Sociale SVS și serviciile acesteia

În Austria există o asigurare obligatorie pentru tine,ca îngrijitoare independentă în afacerea „îngrijire personală” la „Instituția de Asigurări Sociale a Industriei de Afaceri”, SVS. Aceasta constă din:

 • asigurare de sănătate
 • asigurare de pensie
 • asigurarea de accidente
 • asigurarea pentru persoane independente

Asigurarea de sănătate

sva_asigurare de sănătateToți asigurații au dreptul la servicii medicale furnizate de medicii de familie, specialiști și stomatologi. Medicii trebuie să aibă un contract cu asigurările de sănătate.Găsești o listă cu toți medici din apropierea ta, pe site-ul Web SVS (Online Services – Gesundheit und Vorsorge – ARZTSUCHE).

Dacă ai nevoie de medicamente, vei primi o prescripție de la medic. Cu această rețetă,îți poți procura  medicamentul într-o farmacie. Pentru fiecare rețetă se plătește o taxă de 6,10 € (din 2019). Taxa pentru e-cardul de asigurări sociale este de 11,70 € pe an (din 2019).

În asigurarea de sănătate există o sumă deductibilă suplimentară de 20%. Aceasta înseamnă că 20% din costul de ex. a unei vizite la medic în Austria, trebuie să plătești singur/ă, 80% din aceste costuri sunt preluate de asigurarea de sănătate. Pentru a-ți fi rambursate costurile unei vizite medicale făcute în țara ta natală, trebuie să soliciți mai întâi Formularul E106 de la societatea de asigurări. Odată ce ai primit acest formular, îl poți trimite societății de asigurări din țara ta natală, unde apoi vei primi un card de asigurare.

ATENȚIE: Acest card de asigurare poate fi utilizat numai atâta timp cât există o asigurare la SVS (Instituția de Asigurări Sociale) în Austria!

Asigurare de pensie

sva_asigurare de pensieAsigurare pentru pensie este responsabilă atât pentru garanția ta financiară cât și pentru cea a membrilor familiei tale, la o anumită vârstă.Acesta asigură stabilitate financiară și în cazul unui deces și invaliditate. Există mai multe cerințe legale pentru a putea profita de beneficiile de la asigurarea de pensie. Una dintre aceste cerințe se referă de exemplu, la un număr minim de luni lucrate în Austria, în care s-au achitat taxele pentru asigurarea socială.

Dacă ai întrebări legate de asigurarea de pensie, contactează direct agenția la care lucrezi sau Instituția de Asigurări Sociale SVS.

Asigurare de accidente

sva_asigurarea de accidenteAsigurarea de accidente AUVA îți asigură protecția la locul de muncă și în drumul spre muncă. În cazul unui accident de muncă sau al unei boli, compania de asigurări va încerca să îți ofere asistență medicală și reabilitare. Contribuția la asigurarea de accidente este aceeași pentru toată lumea, indiferent de salar. Contribuțiile (9,79 € pe lună, conform anul 2019) pe care le plătești cu contribuțiile pentru asigurarea de sănătate și pensie către SVS. SVS transmite contribuțiile la asigurarea de accidente AUVA.

 

Asigurare pentru persone independente

sva_asigurarea pentru persoane independente În Austria, toate persoanele care muncesc pe bază independentă, trebuie să plătească o contribuție pentru pensie. Poți alege între diferite companii de pensii („fonduri”). Dacă nu faci singur/ă o alegere, ți se va atribui un fond oarecare. Contribuțiile tale sunt gestionate și evaluate de acest fond. De îndată ce îndeplinești cerințele pentru beneficiile oferite de compania de pensii(fonduri), poți alege din diferite forme. Suma depinde de sumele plătite de tine și de succesul fondului de pensii. Informații mai detaliate pot fi obținute de la fondul de pensii atribuit sau ales de tine.

Înregistrarea la Asigurarea Socială

 

Când îți înregistrezi autorizația(activitatea lucrativă independentă) „Îngrijirea persoanelor”,autoritatea comercială transmite apoi automat autorizația ta agenției de asigurări sociale (scurt SVS).Înregistrarea autorizației tale va fi preluată de agenția la care lucrezi sau o ridici singur/ă de la camera de comerț din Austria (WKO).

Apoi, vei primi de patru ori pe an: în Februarie, Mai, August și Noiembrie, câte o scrisoare de la Asigurarea  socială („Prescrieri”). Acestea trebuie plătite la timp pentru data specificată, dar nu mai târziu de 18 zile de la data scadenței. În caz contrar vei primi costuri suplimentare, de ex. Dobânzi și comisioane, pe care va trebui sa le achiți!Contribuțiile sunt calculate din venitul anual.Venitul se calculează astfel:

Intrări= Salariul (conform contractului) – Ieșiri (ex. cheltuieli de transport) + Cheltuieli conform contactului (mâncare și cazare).

Din acest venit vor fi plătite contribuții către SVS (din 2019):

 • Asigurare de sănătate: 7,65%
 • Asigurări de pensii: 18,5%
 • Indemnizație de angajare independentă 1,53%
 • Asigurare de accidente: suma fixă de 9,79 Euro pe lună

 

 

 

Startul ca îngrijitor de persoane independent

sva_start_ca_persoană_independentăSocietatea de asigurări sociale SVS prevede plăți în primii 3 ani pentru desfășurarea activităților independente numai în baza ”contribuției minime de bază” indiferent de rezultatul tău operațional real.

Care este contribuția minimă de bază?

Indiferent cât de mult câștigi, trebuie să plătești o contribuție minimă la asigurările sociale.Asigurarea socială utilizează baza minimă de contribuție pentru a calcula această contribuție. Baza minimă de contribuție în 2019 este:

 • Asigurări de sănătate și asigurare de cont propriu: € 5,361.72
 • Asigurarea de pensie: 7.851 €

Din aceasta calculează următoarele contribuții minime lunare:

Notă: aceste detalii și calcule nu sunt garantate! Pentru calculul individual, te rugăm să contactezi direct SVS.

Atenție

După primii 3 ani, pe baza declarației tale privind impozitul pe venit, Asigurarea Socială va verifica dacă venitul tău în cei 3 ani a fost mai mare decât baza minimă de contribuție. În acest caz, contribuțiile la asigurarea de pensie vor fi recalculate la fiecare 3 ani și va trebui să plătești diferența la SVS!

Sfatul nostru

Pentru a evita acumularea plăților mari din urmă de peste 3 ani, trebuie să depui la Inspectoratul Fiscal în fiecare an o declarație de impozit pe venit. Declarația privind impozitul pe venit verifică automat calcularea contribuțiilor la asigurările sociale. Dacă este necesară o plată suplimentară, o sumă mai mică ca plată suplimentară pentru 1 an este mai ușor de achitat decât o sumă mare la sfârșitul celor 3 ani!

Cel mai bine este să soliciți sfaturi de la agenția ta sau direct de la SVS Asigurări Sociale.

Contribuția SVS din al patrulea an ca îngrijitor independent

După al treilea an ca îngrijitor independent, calculul contribuțiilor se modifică. Acum, câștigurile pentru anul al treilea (de exemplu, 2016 pentru anul 2019) vor fi utilizate pentru a calcula noile contribuții.

Un exemplu de explicație:

 • Ai început să lucrezi ca îngrijitor de persoane independent în 2014
 • Pentru 2014, 2015 și 2016, vei primi o prescripție de la SVS de 4 ori pe an pentru 515,55 € (3x 171,85 €). La sfârșitul anului 2013, veniturile tale vor fi revizuite și vei primi o chitanță (vezi “ Startul ca îngrijitor de persoane independent”)
 • În 2017, vei primi de 4 ori o prescriere pe baza veniturilor calculate din 2014.
 • În 2018, vei primi de 4 ori o prescriere pe baza veniturilor calculate din 2015.
 • În 2019, vei primi de 4 ori o prescriere pe baza veniturilor calculate din 2016.

Notă

Toate informațiile din acest articol au fost cercetate cu mare grijă pe baza informațiilor generale disponibile ale SVS și WKO în martie 2019. Îți recomandăm, totuși, să întrebi în detaliu direct autoritățile competente. Toate informațiile nu sunt garantate. Aici poți obține mai multe informații:

 

sva_din_al patrulea_an Ratgeber für Personenbetreuer der WKO Consilier online de la Camera de comerț (în diferite limbi)

Einkommenssteuererklärung (declarație de impozit pe venit).:

Sozialversicherung Asigurare Socială Elementul de meniu INFO-SERVICE